Jak nevyschnout?

Pitný režim je druhou nejdůležitější podmínkou pro udržení života a zdraví. Před ním je správné dýchání, následuje strava. Vzhledem k obsahu vody v lidském těle je každá větší ztráta nebezpečná. Mnoho zdravotních problémů je v podstatě dlouhodobě zanedbaný pitný režim. Dehydratace stojí za bolestmi hlavy a pohybového aparátu, cévními, kožními, psychickými a samozřejmě močovými problémy. Přidal bych i obezitu.

Podzim s poklesem teplot, větrným počasím a stresem (škola, práce) je náročný a vyžaduje vyšší energetický příjem. S tím je spojená vyšší potřeba tekutin. Ne náhodou se na podzim všechny zdravotní problémy zhoršují. Nejčastěji jsou to ztuhlé svaly a náhle vzniklé virózy a angíny. Zejména dětem, které tráví ve škole hodně času, se vysychání sliznic nevyhýbá. Díky vyšší teplotě ve třídě se přenos patogenů stává snazším. Vysušené sliznice zbavené ochranného pláště jsou překrvené, otékají a přestávají plnit ochrannou funkci.  Zatímco o prázdninách mají děti „čas se napít“, ve škole je nikdo nekontroluje. Mělo by být pravidlem, že dítě si s sebou přinese do školy láhev s pitím. Tak se dá jednoduše předcházet onemocnění, únavě i nesoustředěnosti. Předškolní zařízení to však neumožňují, nebo přímo zakazují. I proto zde bývá nemocnost vyšší, než na základních školách.

Lidské tělo obsahuje kolem 70 % vody. Pitný režim nabádá k příjmu kolem 4 dcl tekutin na 10 kg hmotnosti. Patří sem veškeré tekutiny které nejsou příliš sladké a kyselé. Nápoje s obsahem kofeinu a bylinné močopudné čaje se do pitného režimu nepočítají. Toto číslo je třeba brát jako referenční. Při sportovních aktivitách potřeba tekutin stoupá alespoň o 0,5 l na hodinu. Zařazení obilných kaší, polévek a zeleniny potřebu pít snižuje. Vyšší konzumace bílkovin, soli a cukru potřebu vody zvyšuje.

Měřítkem množství vody v těle může být barva moči, která by neměla být tmavá. Pozor na vitamíny, barvící moč do žluta! Ideální četnost močení je kolem 6 – 10 krát za den. Ne méně, ne více.

Pokud dojde k dehydrataci, stačí jednoduše vodu doplnit. Nejvhodnější tekutinou je ta, která dehydratovanému chutná. S tím také souvisí pitný režim u dětí. V posledních letech se stalo módou dávat dětem pouze vodu. Rodiče zřejmě zapomněli, že oni sami vyrostli na šťávách a sodovkách. Pokud dítě nekonzumuje sycené a slazené nápoje, není třeba se bát trochy cukru v sirupu ředěném vodou. Lze koupit i sirupy, obsahující 50% ovocného podílu. Výborný je také ředěný mošt, běžně dostupný v 5 l balení. Malé množství cukru, který dítě přijme ze šťávy, lehce využije pro své potřeby, zejména mozkovou činnost. Zároveň se sníží chuť na sladké. To platí i u dospělých. Je lepší pít ochucenou vodu, než žádnou!

Ještě je třeba zmínit zvýšenou potřebu pít, zejména psychickou. Aquaholismus praktikují zejména lidé s nedostatečným kalorickým příjmem, kteří si tak kompenzují pocit prázdného břicha. Přílišným příjmem vody si v těle vytváří iontovou nerovnováhu, ohrožující život. Je častým problémem u dospívajících dívek a u lidí na dietách. Příjem vody zkrátka nelze brát na lehkou váhu. Pijte tedy dostatečně, ale rozumně.

About admin

martis@4dtp.net
This entry was posted in Nezařazené and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.