Jaro a TČM

Rok dřevěného koně 2014 má být podle předpovědí teplý a větrný. Letos, více než v letech minulých můžeme mít pocit, že jaro je za dveřmi. Podle tradičního čínského kalendáře jaro přichází v druhé polovině února. Je charakterizováno prvkem dřeva a energií větru. Protože však stále převládá chladná energie vody – zimy, je důležité si hlídat tělesný Yang. Jeho kořen spočívá v ledvinách a je doplňován prostřednictvím Yangu sleziny.

Yang těla zahrnuje funkčnost – příjem, zpracování, přeměnu, transport, pohyb prohřívání a také imunitu. Jeho narušení se projeví snížením funkcí orgánů. Výsledkem bývá únava, deprese, pocity chladu, špatné trávení a vylučování, zhoršená detoxikace a regenerace a další. A protože Yang má kořen v ledvinách, jeho narušení oslabí ledvinný Yin. Paradoxně tak může dojít k pocitům horka a pocení, zvláště v noci. Dlouhodobé vyčerpávání Yin a Yangu postihne esenci – Jing ledvin, která musí podporovat fungování organismu, jako celku. Jedno čínské přísloví říká: „Se slabým srdcem a silnými ledvinami se můžeme dožít stovky“ (let). Obráceně to však neplatí.

V mezidobí, odpovídajícímu elementu – prvku země, je třeba dbát na výživu – složení, množství a kvalitu stravy. Doporučuje se konzumovat pokrmy spíše tepelně upravené – mírně zahřívající, chuť sladká a mírně pálivá. Sladká chuť vyživuje, pálivá zase pomáhá zvednutí Qi, abychom se tak „synchronizovali“ s přirozeností jarního období – jarní Qi. Syrové potraviny spíše jako doplněk jídel. Výborná je krátkodobě kvašená zelenina – pickles, zelené potraviny (řeřicha, pažitka, vojtěška, pórek a ostatní), pokud možno čerstvá zelenina. Ovoce a kořenová zelenina dlouhodobým skladováním svou výživovou hodnotu již ztratila, neboli posunula se do kvality Yin. Svůj význam má však i nadále – tepelně upravená odlehčí trávení a játrům, pro které začíná období jejich zvýšené funkce.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *