Máme tu podzim

Podle tradičního čínského kalendáře nám 7. srpna začal podzim. Pohled z okna tomu rozhodně nasvědčuje, stejně jako vzduch po ránu. Nejpozději koncem srpna přestane ve stromech obíhat míza a stáhne se do dolních částí kmene a do kořenů. Listy nám ještě nějaký ten pátek na stromech vydrží, stejně jako dozrávající plody na jabloních, hrušních a švestkách. Na vinohradu dozrávají první odrůdy a zanedlouho se bude nabízet burčák na každém rohu. 😉

Klasické dílo TČM Huang Di Nei Jing o podzimu říká: „Tři podzimní měsíce se nazývají „naplňování a dozrávání“. Příroda už nebují, ale dozrává a utišuje se, Qi nebes se stává ostřejší a Qi země se projasňuje. Člověk má chodit spát dříve a vstávat se slepicemi, aby se zajistil duševní klid a zmírnil vliv ostrého podzimního vzduchu. Má shromažďovat duševní energii a pozornost již neobracet směrem ven, aby si zachoval čistou plicní Qi. To odpovídá podzimní atmosféře a takový je způsob shromažďování Qi na podzim. Kdo se mu protiví, poškozuje si plíce. Když si nevytvoří dostatečné zásoby energie, v zimě může ochořet průjmovým onemocněním.“ 

Zatímco léto bylo ve znamení aktivit a veselení se, podzim vybízí k pozvolnému uklidnění a zastavení se. Trocha té melancholie neuškodí. Je třeba si uvědomit, že vše má svůj začátek a konec, zhodnotit uplynulé léto a vychutnat si nadcházející paletu barev, kterou nám příroda na podzim nabídne.

Protože energie kovu svírá a Qi podzimu přináší sucho, je třeba dbát zejména o plíce a játra. Játra nesnáší stísňování, plíce zase sucho. V rámci pěti prvků kov kontroluje (zušlechťuje) dřevo. Udržujme naši mysl klidnou, bez zbytečných emočních excesů a zaměřme se na dech. Kolik z vás může říct, že dýchá správně? Je to zejména dlouhý výdech, který celkově zklidňuje a umožňuje „strávit“ přijímanou Qi ze vzduchu.

Ze stravy bychom měli vypustit vše ostré a pálivé, nebo alespoň omezit tak, abychom se po jídle nezpotili. Pálivá chuť se na podzim uplatní pouze v případech, že jste prochladli, nebo při zahlenění a produktivním kašli. Nadbytek ostré/pálivé otevírá povrch a zvedá Qi vzhůru, což jde proti přirozenosti podzimu. Naopak postupně zařazujme chuť kyselou, kterou nám nabízí dozrávající ovoce, nebo ocet. Může být jablečný, vinný, nebo Umeocet, který navíc obsahuje i chuť sladkou a slanou. Sladká chuť napomáhá rozhojňovat tekutiny a vyživuje krev, kyselá zase uzavírá povrch (potní žlázy) a svírá (zadržuje) tekutiny. Hrozny jsou pro plíce pravým požehnáním. Ne náhodou hrozen vypadá jako shluk plicních sklípků – alveol. Tykvovité plody, dýně, celer… to vše jsou potraviny, které by se měly na talíři objevovat co nejčastěji, stejně jako rýže – loupaná i bílá. Úprava jídla by měla být spíše krátká, výborné je použití tlakového hrnce. S přibývajícím chladem postupně zařazujeme výživnější potraviny, zvláště maso a tuky. Hlídejte si pitný režim, dobré jsou i ředěné ovocné šťávy a zejména polévky.

Přeji krásný, lehce melancholický podzim. 😉

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *