Máme tu podzim

Podle tradičního čínského kalendáře nám 7. srpna začal podzim. Pohled z okna tomu rozhodně nasvědčuje, stejně jako vzduch po ránu. Nejpozději koncem srpna přestane ve stromech obíhat míza a stáhne se do dolních částí kmene a do kořenů. Listy nám ještě nějaký ten pátek na stromech vydrží, stejně jako dozrávající plody na jabloních, hrušních a švestkách. Ve vinohradech dozrávají první odrůdy a zanedlouho se bude nabízet burčák na každém rohu. 😉

Klasické dílo TČM Huang Di Nei Jing o podzimu říká: „Tři podzimní měsíce se nazývají „naplňování a dozrávání“. Příroda už nebují, ale dozrává a utišuje se, Qi nebes se stává ostřejší a Qi země se projasňuje. Člověk má chodit spát dříve a vstávat se slepicemi, aby se zajistil duševní klid a zmírnil vliv ostrého podzimního vzduchu. Má shromažďovat duševní energii a pozornost již neobracet směrem ven, aby si zachoval čistou plicní Qi. To odpovídá podzimní atmosféře a takový je způsob shromažďování Qi na podzim. Kdo se mu protiví, poškozuje si plíce. Když si nevytvoří dostatečné zásoby energie, v zimě může ochořet průjmovým onemocněním.“ 

Zatímco léto bylo ve znamení aktivit a veselení se, podzim vybízí k pozvolnému uklidnění a pozastavení. Trocha té melancholie neuškodí. Je třeba si uvědomit, že vše má svůj začátek a konec. Zhodnotit uplynulé léto a vychutnat si nadcházející paletu barev, kterou nám příroda na podzim nabídne.

Protože energie kovu svírá a Qi podzimu přináší sucho, je třeba dbát zejména o plíce a játra. Játra nesnáší stísnění, plíce zase sucho. V rámci pěti prvků kov kontroluje/zušlechťuje dřevo. Udržujme naši mysl klidnou, bez zbytečných emočních excesů a zaměřme se na dech. Kolik z vás může říct, že dýchá správně? Je to zejména dlouhý výdech, který celkově zklidňuje a umožňuje „strávit“ přijímanou Qi ze vzduchu.

Ve stravě bychom měli omezit chuť ostrou a pálivou, nebo alespoň omezit tak, abychom se po jídle nezpotili. Ostrá/pálivá chuť najde své uplatnění v případech jako prochladnutí, zahlenění a produktivním kašli. Nadbytek ostré/pálivé zvedá přílišně Qi vzhůru a navozuje pocení, což je proti přirozenosti podzimu. Štiplavá chuť máty peprné je chladivým opakem ostré/pálivé. Působí jako klimatizace na játra i plíce.

Postupně zařazujme chuť kyselou, kterou nám nabízí dozrávající ovoce, nebo ocet. Ten může být jablečný, vinný, nebo Umeocet, který navíc obsahuje i chuť sladkou a slanou. Sladká chuť napomáhá rozhojňovat/podporovat tělní tekutiny, včetně krve. Kyselá uzavírá povrch – stahuje potní žlázy a tak chrání/zadržuje tekutiny.

Hrozny vinné révy jsou pro plíce pravým požehnáním. Ne náhodou hrozen připomíná shluk plicních sklípků. Tykvovité plody, hlízy brambor, dýně, celer… to vše jsou potraviny, které by se měly na talíři objevovat co nejčastěji, stejně jako rýže – loupaná i bílá. Úprava jídla by měla být spíše krátká, výborné je použití tlakového hrnce. S přibývajícím chladem postupně zařazujeme výživnější potraviny, zvláště maso a tuky. Součástí pitného režimu jsou dobré i ředěné ovocné šťávy. Ve stravě by neměly chybět polévky.

Přeji krásný, lehce melancholický podzim. 😉

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *