Jak posílit obrannou Qi a vyhnout se nemocem

Poslední článek vysvětlil pojem a funkce obranné Qi. Také jak vzniká, co jí škodí a jak se projevuje její nedostatek. Podívejme se na to z praktické stránky.

Škodlivina, proti které nás obranná Qi (WeiQi) chrání vstupuje do těla několika cestami. Přes kůži – nejčastěji v oblasti šíje, horní a dolní části zad. Zde mluvíme o chladném větru, nebo chladu. Ten se projevuje jako běžné nachlazení. Může se objevit kýchání, ucpaný nos s vodnatým výtokem, pokašlávání, ztuhlý krk aj. Pocení většinou chybí, může být pocit zimy a vyhýbání se průvanu. Správnou léčbou je navození pocení, které sníží teplotu.

Skrze nos a ústa vniká tzv. horký vítr, který se objevuje tehdy, když se v zimě oteplí. Projevuje se vysokou teplotou až horečkou, pocením, pocitem horka v hrdle, nateklými mandlemi, problémem s polykáním aj. Přichází náhle, je prudký, tento stav běžně nazýváme chřipkou. I v tomto případě pomůže pocení a dostatek tekutin.

Je mnoho bylin a směsí, které můžeme použít a je dobré je mít doma – pro jistotu. S jejím výběrem pomůže nejlépe terapeut TČM, nebo poradce, který s nimi pracuje. Každý jedinec a často celá rodina mívají různé příznaky a ty je třeba zohlednit. Při akutním problému stačí zavolat a poradit se s terapeutem. Je však mnohem lepší nemocem předcházet, než je hasit! Řekněme si pár tipů.

Obranná Qi koluje ve svrchních vrstvách těla, v povrchu. Úprava osmahnutím zavírá povrch a tato kvalita se přenáší i do Qi, která z jídla vznikne. Opražit můžeme třeba rýži, pohanku, zeleninu i maso. Není třeba použít žádný tuk. Obilí můžeme pražit nasucho, maso třeba na pánvi Zepter, zelenině stačí lehce vymazaná pánev a rychlá úprava. Další úpravou, která podporuje tělesné teplo je pečení, či dlouhé vaření a dušení. Z hlediska tuků je živočišný tuk jangovější, než rostlinný olej. I proto se sádlo nebo přepuštěné máslo hodí lépe, než za studena lisovaný rostlinný olej.

V zimě je lepší vyhnout se nadbytku ovoce či syrové zeleniny, kvašená zelenina nebo menší porce obojího jsou v pořádku. Je dobré nezapomínat na luštěniny, které doporučuji kombinovat s kouskem masa, nebo vejcem pro lepší stravitelnost. Husté polévky – ať už vývary, nebo z kořenové zeleniny, růžičkové kapusty a pórku by se měly na talíři objevovat co nejčastěji.

Z bylin využívá TČM ty, které se běžně nazývají adaptogeny. Patří mezi ně ženšen – včetně sibiřského Eleutherococcu, kozinec blanitý či atraktylis. Najdeme je ve směsích pro posílení trávení či podporu krve. U nás je často používaná Třapatka nachová – Echinacea. Další skupinu tvoří medicinální houby. Nejvhodnější jsou jejich extrakty. Ty obsahují až 25% účinných látek – hlavně tzv. betaglukanů. Nejznámější jsou Reishi (Lesklokorka lesklá), Cordyceps (Housenice čínská), Agaricus (Žampion mandlový) nebo Maitake (Trsnatec lupenitý). Coriolus (Outkovka pestrá), snad nejlépe WeiQi posilující houba je v nemilosti úřadů a její prodej je od letošního roku zakázán. Setkat se s ní můžete i v našich lesích. 😉

Zjednodušeně řečeno. Jsme-li nemocní, řešíme problém, když jsme zdraví, posilujeme celkovou obranyschopnost – vitalitu. Pravidelné návštěvy sauny nebo kryokomory (působení chladu) pracují s obrannou Qi a „trénují ji“. Také vycházky, které trvají alespoň hodinu – stejně tak i práce venku mají podobný efekt. Pamatujte na to, až se budete rozhodovat, jestli strávit víkend doma, nebo vyrazit ven. Příroda barví listí na stromech a pocit klidu a štěstí po procházce venku je pro nás skutečným požehnáním. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *