Vánoční (ne)mlsání

Pro zimní období doporučuje Tradiční čínská medicína, stejně jako naše tradiční kuchyně stravu teplou, s vyšším podílem živočišných produktů a tuků.
Sladkosti bychom měli omezit, minimálně se vyhýbat prázdné sladké chuti – sladkostem a cukru vůbec. V případě vánočního cukroví to znamená vybírat takové, které má svůj základ v ovoci – sušeném, či syrovém. Jaký tuk použít pro jeho výrobu?

Nejlepší je klasické máslo, nejlépe tzv. přepuštěné, kdy se odstraní mléčný cukr – laktóza. Dokonce i sádlo je možné použít, samozřejmě nesolené. Dále se nabízí kokosový tuk, který je tuhý i při pokojové teplotě. Ideální jsou kombinace, předejde se tak nadměrnému příjmu některých nasycených mastných kyselin. Jsou to právě nasycené mastné kyseliny, které dávají tuku pevnost a tudíž jsou ideální pro pečení.

Rozhodně není vhodný rostlinný olej, který po tepelné úpravě spíše škodí, než prospívá. Nenasycené mastné kyseliny se totiž teplem ničí, na rozdíl od těch nasycených, které jsou stabilnější. Nejhorší jsou ovšem margaríny a ztužené pokrmové tuky – Hera, Omega a jiné. Tyto náhražky se začaly vyrábět v období válek, které ničily jak úrodu, tak i chov skotu. Později se jich chopily firmy, které ucítily velký finanční potenciál a masívní kampaní vytvořily mýtus o škodlivosti živočišných tuků a cholesterolu. Bohužel se stále najdou jedinci, kteří vymění čest a své dobré jméno za balík peněz. Výsledkem je současná situace a masívní spotřeba statinů a fibrinů. A s tím související poruchy jater, vyšších mozkových funkcí a také nárůst rakoviny.
Pohodlnost, snaha ušetřit a lenost zkusit něco nového škodí nejen na těle, ale i na duši. Transmastné kyseliny – hydrogenované tuky jsou pro náš organismus nevyužitelné. Tělo je nedokáže zpracovat, proto je uklidí – do střevních klků, tukové tkáně a všude, kde se tuk (nebo mastné kyseliny) nacházejí. Bohužel jsou to i žlázy, odpovídající za rozmnožování – je to jeden z faktorů, způsobujících neplodnost.
Mozek je ovšem také tvořen mastnými kyselinami. Tyto společně s inositolem (vit. B 8) a cholinem (vit. B 11) vytváří látku, zvanou lecithin. Ten tvoří u zdravého člověka 30% suché váhy mozku a více než 70% celkové váhy jater. V případě nadměrného příjmu transmastných kyselin se zhoršují funkce obou orgánů. Dopady jsou vážné, naštěstí je to právě lecithin, který může zjednat nápravu.

Drzost výrobců však nezná mezí a výsledkem je absence informací o množství transmastných kyselin na výrobcích v celé EU! Není to poprvé ani naposledy, kdy se veřejné zdraví dostalo na vedlejší kolej. Ten, kdo se o své zdraví zajímá má jasno. Konec nákupu cukrovinek, levných čokolád, bonboniér, vánočních kolekcí a figurek i cukrářských výrobků. Je to úsměvné. Za totality jsme měli prázdné regály, po roce 89 se zaplnily tehdy ještě některými kvalitními produkty a v současnosti si zdravě uvažující člověk opět raději nic nekoupí. 😉 Neboli zpět k heslu: „Nejlepší je to, co si doma sami vyrobíme“.

Je mnoho kuchařek, které nabízí recepty na cukroví. Ačkoliv nejsem příznivcem raw stravy nebo veganství, v případě sladkostí omezení mouky a tuků zdraví jen prospěje. Sušené ovoce, banány, jablka, vločky, rýžová mouka, koření, máslo a oříšky naprosto dostačují k vykouzlení cukroví, které vám nejen nezanese tělo transtuky, ale také udrží vaši váhu i přes vánoční svátky. Přeji všem příjemné pocity ze zdravého mlsání. 🙂

Zajímavý článek o škodlivosti transmastných kyselin přinesl kupodivu i portál novinky.cz:

http://www.novinky.cz/zena/zdravi/353937-transtuky-obsazene-v-cukrovinkach-poskozuji-pamet-i-mladych-lidi.html

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *