Tenké střevo a kvalita života (část 2.)

V prvním díle jsme si představili jednotlivé části tenkého střeva, jejich funkce a nemoci. Nezmínili jsme, že ústí do tlustého střeva. Ne však přímo, ale kousek za ním. Jakoby z boku. Slepé střevo je malý úsek, zakončený apendixem. Žijí v něm mnohé důležité bakterie, apendix je zase místní lymfatická klička. Je to takové „území nikoho“. Tato část má obrovský význam pro imunitu. Jako obranný val s obránci, hlídající, aby se dál nedostaly některé patogeny. Dalo by se říct, že tato část „spojouje“ dva duté orgány, aby se „nehádaly“. Po odejmutí apendixu už obě střeva dobře „nekomunikují“. Proto je dobré o obě pečovat. Stačí trochu přemýšlet nad jídlem a životním stylem.

Pro dobré trávení je dobré: jíst pravidelně, mít pauzy, aby se střeva vyprázdnila, vybírat si čerstvé suroviny a připravovat si alespoň dvě jídla denně sami. Jíst pomalu, důkladně žvýkat, používat bylinky a koření, nezapíjet jídlo větším množstvím vody (nebo pivem a sladkými nápoji), správně si rozložit jídlo do celého dne, nekombinovat příliš mnoho surovin najednou, vyhnout se extrémům, dbát na sezónní naladění a jíst v pohodě a v klidu. Když už ujedeme, tak to nějak vybalancovat. Pití kávy (i s mlékem) nalačno, stejně jako alkoholu je zločin proti trávení. Stejně špatné jsou i různé diety a alternativní stravování, vedoucí k ortorexii a nevhodná příprava pokrmů. Řekněme si pár pravidel.

  1. Nepřijímá-li slezina (trávení) 6 hodin, je oslabována, nepřijímá-li hodin devět, je zraňována.
  2. Čerstvé suroviny odpovídají sezónnímu naladění a nebudou zatěžovat trávení.
  3. Při přípravě jídla vím, co jím a volím úpravu vhodnou pro mě (mé trávení).
  4. Většina jídla je spíše o hmotě, bylinky a koření jsou spíše o chuti (Qi). Používejme je!
  5. Příliš barevný talíř znamená zmatené trávení a následně neklidnou mysl.
  6. Když jím, jím. Televize, noviny, nebo problémy nemají u stolu místo!
  7. Když mi něco nesedí, můžu to tepelně upravit, nebo zkombinovat s bylinkami a kořením.
  8. Káva nalačno je jako pálení zítřejšího dříví. Mléko v ní nemá co dělat.
  9. Alkohol je metlou nejen lidstva, ale i trávení.
  10. To, co je dobré pro jiné, nemusí být dobré pro mě.
  11. To, co není dobré pro jiné, může být dobré pro mě.
  12. Většina moderních výživových trendů je našemu trávení cizí a za čas může ublížit.
  13. Dobré jídlo je takové, po kterém se cítím stejně, nebo lépe než před ním.
  14. Tekutiny by měly tvořit max 1/3 talíře a obsahu žaludku.
  15. Co mi nesedí dnes, zítra může pohladit.
  16. Jím, když ucítím první náznaky hladu, ne dříve, nebo později.
  17. Snídaně je základem dne.
  18. Oběd je k tomu, abychom měli energii, ale neodpadli po něm.
  19. Náhrady jsou zdrojem příjmu chytráků, využívajících lidskou důvěřivost.
  20. Po jídle nejdu spát, ani těžce pracovat – krátká procházka je ideální.

Teď už jen stačí spočítat hříchy proti trávení. A přidat vlastní. Třeba problémy v komunikaci, když nedovedeme něco strávit, adaptovat se, nebo přijmout. Je mnoho proměnných! Velký Jang tenkého střeva přeměňuje potravu vcházející ústy na stavební součástky našeho vnitřního vesmíru. Čistá substance potravy se zde stává součástí krve. Její kvalita se pak odráží v projevech ducha Shen. Jeho pocit dostatku a rozmanitosti se pak projeví v podobě jistoty a nadhledu. Pak může duch Shen plnit svoji funkci a člověk naplnit svůj život.

Comments are closed.