Pivo balancuje na hraně mezi nápojem a potravinou. 🙂 Blahodárné účinky „umírněné konzumace“ jsou známy již dlouho. I zde se uplatňuje raději s mírou a pravidelně. Nejedná se o nárazové pití v pátky a víkendy! Co je tedy na pivu tak blahodárné?
Zbytkové cukry a alkohol – rychlý zdroj energie, navíc v kombinaci s komplexem vitamínů skupiny B. Zejména v létě je společně s obsaženými minerály ideálním iontovým a energetickým nápojem. Doporučují se piva lehčí, tzv. výčepní.
Zvláště tmavá piva jsou výborným zdrojem rozpustné vlákniny. Ta reguluje trávení a snižuje cholesterol. V kombinaci s alkoholem, který (v doporučených dávkách) zvyšuje hladinu HDL cholesterolu tu máme potenciální náhražku zdraví škodlivých statinů a fibrátů. Samozřejmě při správné výživě.
Najdeme v něm více než 30 minerálů a stopových prvků, pocházejících většinou ze sladu. Vzpomněl bych zejména: draslík, křemík, bór a hořčík.
Diuretické vlastnosti díky vysokému obsahu draslíku jsou srovnatelné s červeným vínem – to kvasí „na slupkách“. Draslík najdete více v „obalu“, než v dužnině. V obilí v nejsvrchnější části zrna. Je dokázáno, že dostatečný příjem draslíku zlepšuje využití vápníku a zabraňuje jeho usazování v ledvinách.
Chmelu se daří nejlépe v půdách s vysokým obsahem křemíku, doplňovaným ze spodní – jílovité vrstvy.
Prvek bór je zastoupen hlavně v rostlinných produktech, z živočišných stojí za zmínku snad jen med. Jeho větší množství v pivu je dáno použitím velkého množství ječmene při výrobě.
Tyto dva minerály spolupracují v rámci stavby a udržování kostí. Křemík pomáhá vázat vápník do kostí, bór zabraňuje vyplavování vápníku z krve – má vliv na příštitná tělíska, produkující parathormon. Hořčík, dávající typicky hořkou chuť pak doplňuje tyto minerály. Tento „koktejl“ pomáhá udržovat zdravé nejen kosti, ale i zuby a cévy. Zvláště v pozdějším věku tak zabraňuje odvápnění dvou výše zmíněných a následné kalcifikaci měkkých tkání, projevující se například svalovými kontrakcemi a ztuhlostí!
Dále tu máme antioxidanty, nejdůležitějšími jsou např. selen, vitamin C a E nebo polyfenoly a flavonoidy.
V TČM je pivo potravinou pěti chutí! Sladká – slad, hořká – chmel, ostrá/pálivá – alkohol, slaná – draslík a sodík, kyselá/trpká – vitamín C a třísloviny. Podle druhu piva jsou tyto chutě zastoupeny v různých poměrech. Je to tedy vskutku excelentní potravina. 😉 I když je působením vlhké a chladné, stačí nepřehánět množství, nebo si k němu (či do něj) dát strouhaný zázvor. Ten je pálivý a teplý, čímž negativní účinky piva zmírní.
Snad jen drobnost. Doporučuji konzumaci piva spíše před jídlem (zvláště masitým a mastným), než po jídle. Před jídlem „rozjede“ trávení (zbytkové cukry + alkohol) a vylučování žluči (hořčík – hořká chuť). Vypít téměř celý plánovaný obsah, počkat alespoň 10 minut a pak jíst. Zbytkem jen lehce zapíjet během jídla, či po jídle. To proto, aby nedošlo k „zachlazení“ žaludku a zředění jeho obsahu a trávicích šťáv!
Na pozadí těchto informací pivo téměř každému doporučuji. Mnoho mých klientů (zejména žen) slyšelo ode mě větu: „Žena po třicítce by měla dát sbohem kofeinu a nahradit ho pivem“! 🙂