Nestálé počasí, neboli oteplení v zimě

Bez ohledu na kalendář, pořád jsme v chladném období roku. V našem jídelníčku tak zůstávají potraviny zahřívající, tonizující Qi a Yang. Ale co když se najednou oteplí?

Tepelné změny provází větrné počasí. TČM používá pojem teplý/horký vítr. Ten vstupuje nosem a ústy a vyvolává pocity tepla v hlavě, očích a krku. Oči mohou být zarudlé, stejně jako hrdlo. Častým příznakem je pocit horkého dechu a vysychání sliznic nosu a hrdla. Bývá přítomné pocení s odporem k chladu, větru a průvanu. Míváme žízeň, tělo ztěžkne, mohou bolet klouby. Lidově řečeno- chytíme chřipku. Jak z toho ven?

Důležité je, nesnižovat horečku prostředky, jako je Paralen. Máme potopudné a mírně ochlazující byliny, které nám odlehčí, abychom se necítili tak mizerně. Byliny však nikdy zvýšenou teplotu zcela neodstraní – je to obranný mechanismus. Při zvýšené teplotě imunita – bílé krvinky pracují efektivněji, játra lépe detoxikují a my alespoň setrváme v klidu v lůžku. Při déle, než dva dny trvající horečce použijeme zábaly, nebo obklady z bezinkového octu na lýtkách a chodidlech. Ze stravy okamžitě vypustíme všechny zahřívající potraviny a pokrmy. Zejména pak jídla tučná, smažená a pečená. Vynecháme i druhý extrém – potraviny příliš ochlazující a studené nápoje. Trávení je oslabené a mohlo by dojít k zablokování a městnání potravy. Ta by časem vyprodukovala další teplo a přidala na horečce.

Nejvhodnější jsou v tuto chvíli polévky a kaše, ovšem bez masa a tuku. Slabý, teplý zelený čaj, stejně jako máta, černý bez a lípa pomůžou odvést horko a utiší sliznice. Důležitý je dostatek vitamínu C, který rovněž pročišťuje horko z krve a zabraňuje vzniku krevních sraženin. Při výraznějších projevech, nebo komplikacích zvolíme vhodnou patentní směs TČM, kterou nám doporučí kvalifikovaný terapeut.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *