Kdopak by se cukru bál?

Sacharóza, lidově nazývaná cukr – obviňovaná i uctívaná pochutina, bez které si naprostá většina lidí nedovede život představit. Tento disacharid obsahuje v ideálním poměru glukózu i fruktózu. První složka zvyšuje cukr v krvi, druhá ne. Zatímco glukóza při nadbytku škodí slinivce, nadměrný příjem fruktózy ubližuje játrům. Obě složky mohou být jednou z příčin nadváhy. Glukóza je to, co naše tělo primárně potřebuje. Mozek a srdce jsou největšími spotřebiteli (cca 170 g denně) a na pokles glukózy (tzv. hypoglykémie) reagují velmi rychle a citelně.

Mnoho lidí propadlo cukrofóbii a namísto cukru začalo používat různé náhražky. Ať už sirupy (javorový, agávový aj.), nebo nekalorické přírodní sladidla (xylitol, stévii). Nejhorší volbu učinili ti, kteří sáhli po chemických náhražkách (sukralóza, aspartam, acesulfam K). Proč a jaký důvod je k tomu vedl?

Všeobecně doporučované rady v médiích jsou adresované nadměrným konzumentům cukru, kteří je většinou stejně nepřijmou. Ti, kteří cukr používají rozumně, se ho bát nemusí. Pokud však tito propadnou náhlému záchvatu zdravého stravování, ochudí se o potřebné kalorie a požitek z konzumace pro ně neškodného cukru. V čele pelotonu „nezdravých potravin“ se cukr střídá s bílou moukou, na záda se jim tlačí třetí z „bílých jedů“ – sůl. Pojem ortorexie (chorobná posedlost zdravou stravou) se řadí k poruchám příjmu potravy a hodí se na většinu moderních výživových směrů. Má již své oběti.

Zapojme na chvíli rozum. Glukóza je rychlým zdrojem energie. Jejím čistým přírodním zdrojem je hroznové víno, česky hrozny, případně sušené hrozinky. Glukóza je nejvíce zapotřebí u studujících a mentálně pracujících a také v létě. Podle TČM je v létě trávení nejslabší, hůře trávíme tuky a bílkoviny a glukóza – ať už čistá, v cukru, nebo vázaná v polysacharidech (škrob) je ideálním zdrojem energie. Bohužel i polysacharidy jsou z nějakého zvláštního důvodu v poslední době v neoblibě, byť pro to není rozumné vysvětlení.

Škodí tedy glukóza, cukr, nebo jejich příbuzný med? Stejně jako u všech dalších surovin či potravin platí tato pravidla: přiměřenost, rozmanitost, množství. Vysvětlení. Přiměřenost – jednou či dvakrát denně, ideálně jako součást snídaně, případně lehké svačiny dopoledne či odpoledne. Rozmanitost – správný poměr všech živin (bílkoviny, tuky, cukry) na talíři. Množství – dle věku a zdravotního stavu, ale max. 25 g glukózy či cukru v jedné porci. Je jasné, že celá kulička hroznového vína dodá tělu kromě glukózy i vodu, ovocné kyseliny, vlákninu a další žádoucí látky. Tvarohové knedlíky s jahodami, sypané mletými ořechy, hromadou cukru a rozpuštěného másla nás naopak nasměřují do říše únavy a spánku. Mýtus o používání cukru při dodržování tří pravidel stravování tak padá na dno hluboké jámy nevědomosti. Máme i další mýty, ale o nich si řekneme příště.

 

Comments are closed.